Naše sušené banány jsou velmi odlišné od těch běžně dostupných na trhu. Na sušení se používá odrůda známá jako „apple banana“. Tyto plody jsou malé, velmi křehké a běžně se nepěstují pro komerční velkoprodukci. Jsou vyhledávané pro svoji výrazně sladkou chuť a typickou intenzivní vůni. Ze zhruba sedmnácti kilogramů čerstvých plodů získáte jeden kilogram sušených banánů. Jsou k mání po celý rok.
Plátky plně zralého ovoce se suší na horkém africkém slunci a k jejich uchování není třeba žádných dalších sladidel nebo konzervantů. Díky velmi pečlivému ručnímu zpracování mají vysokou kvalitu, nejsou přesušené, zůstávají pružné a uchovávají si přirozeně sladkou chuť.
I zde fungujeme na bázi direct trade. Sušené ovoce nakupujeme od malých farmářů ve střední Ugandě.
Proces zpracování je zdlouhavý a poměrně náročný. Pokud hodně prší, doba sušení se protáhne, což dokáže znehodnotit celou várku.
Sklizeň začíná, když je ovoce na vrcholu své zralosti. Plody se oloupou a nakrájí na tenké plátky, které se rozloží na velké sítě napnuté v dřevěných rámech a zakryjí masivními poklopy. Sušení suchým vzduchem zabere zpravidla 2 x 24 hodin. Ovoce si uchová 90% živin a vitamínů.
Vzhledem k tomu, že mluvíme o 100% přírodních produktech, vzhled plátků se může lišit barvou, strukturou i mírou vysušení.
Barva závisí na úrovni zralosti v době, kdy začíná proces sušení a taky na jeho délce. Ovoce se krájí ručně a vzhledem k tomu nejsou všechny plátky stejně silné, což ovlivní míru, do jaké ovoce vyschne. Míra vysušení závisí ale v prvé řadě na typu ovoce – zatímco papája je velmi suchá, ananas a banán zůstávají měkčí.
Složení: sušené banány bez chemické konzervace a přidaného cukru.
Skladujte v chladu, suchu a temnu!
Baleno v Bwindi Coffee s.r.o., Střelice u Brna
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.