Jackfruit, tropické ovoce z rodiny chlebovníku, je blízké durianu, nemá však jeho intenzivní nepříjemnou vůni. Je největším ovocem rostoucím na stromech, jeho plody o váze až dvacet pět kilogramů vyrůstají přímo z kmene. Na povrchu mají zelenou nebo žlutou slupku, uvnitř ukrývají dužinu s neuvěřitelným počtem semínek (až pět set). Náš sušený jackfruit má díky vysokému obsahu cukru mírně lepivou konzistenci, která nijak nekazí jeho nezaměnitelnou chuť. Na jeden kilogram sušeného jackfruitu se použije zhruba patnáct kilogramů čerstvých plodů. Patří mezi sezónní ovoce, k mání je v obou obdobích dešťů – od srpna do října a od března do června.
Plně zralé plátky se suší na horkém africkém slunci. K jejich uchování není potřeba žádných dalších sladidel nebo konzervantů. Díky velmi pečlivému ručnímu zpracování mají vysokou kvalitu, nejsou přesušené, zůstávají pružné a uchovávají si přirozeně sladkou chuť.
I zde fungujeme na bázi direct trade. Sušené ovoce nakupujeme od malých farmářů ve střední Ugandě.
Proces zpracování je zdlouhavý a poměrně náročný. Pokud hodně prší, doba sušení se protáhne, což dokáže znehodnotit celou várku.
Sklizeň začíná, když je ovoce na vrcholu své zralosti. Plody se oloupou a nakrájí na tenké plátky, které se rozloží na velké sítě napnuté v dřevěných rámech a zakryjí masivními poklopy. Sušení suchým vzduchem zabere zpravidla 2 x 24 hodin. Ovoce si uchová 90% živin a vitamínů.
Vzhledem k tomu, že mluvíme o 100% přírodních produktech, vzhled plátků se může lišit barvou, strukturou i mírou vysušení.
Barva závisí na úrovni zralosti v době, kdy začíná proces sušení a taky na jeho délce. Ovoce se krájí ručně a vzhledem k tomu nejsou všechny plátky stejně silné, což ovlivní míru, do jaké ovoce vyschne. Míra vysušení závisí ale v prvé řadě na typu ovoce – zatímco papája je velmi suchá, ananas a banán zůstávají měkčí.
Složení: sušený jackfruit bez chemické konzervace a přidaného cukru
Skladujte v chladu, suchu a temnu!
Baleno v Bwindi Coffee s.r.o., Střelice u Brna
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.