Krátce o ugandské kávě

 

Oblasti pěstování kávy jsou v Ugandě téměř výhradně závislé na  500 000 drobných zemědělcích, z nichž 90 procent vlastní půdu o rozloze 0,5 – 2,5 ha. Kávovníky se zde pěstují ve stínu jiných tradičních stromů, nejčastěji banánovníků. Kávový průmysl zaměstnává činnostmi souvisejícími s kávou více než 3,5 milionu rodin.

Robusta neboli kávovník statný je v Ugandě původní plodina. Daří se jí ve střední, východní, západní i jihovýchodní Ugandě až do výšky 1 200 metrů nad mořem. Nízká nadmořská výška má za následek, že kávové třešinky Robusty dozrávají mnohem rychleji než třešinky Arabicy. Robusta obsahuje více kofeinu než Arabica, je tím pádem vhodnější např. k přípravě nápoje ze zelené kávy.

Arabica neboli kávovník arabský byla Ugandě představena začátkem 19. století. Pěstuje se ve výše položených oblastech – na svazích Mt. Elgon ve východní části země, v podhůří Ruwenzori na západě a pod sopkou Muhabura v jihozápadním regionu (1 500 – 2 300 m n. m.). Obecně je Arabica považována za kávu vyšší kvality.

Kávovníky arabské rostou spíše v nižších polohách a jejich pěstování je náročnější, odměnou je však aromatičtější káva.

Arabica obsahuje méně kofeinu a kyseliny chlorogenové než Robusta, ale téměř dvojnásobnou koncentraci cukrů. Zvýšený obsah cukru hraje významnou roli při pražení kávy, kdy se při jeho rozkladu zvýší úroveň vnímané kyselosti.

arabica

Oblasti pěstování kávy jsou v Ugandě téměř výhradně závislé na  500 000 drobných zemědělcích, z nichž 90 procent vlastní půdu o rozloze 0,5 – 2,5 ha. Kávovníky se zde pěstují ve stínu jiných tradičních stromů, nejčastěji banánovníků. Kávový průmysl zaměstnává činnostmi souvisejícími s kávou více než 3,5 milionu rodin.

Robusta neboli kávovník statný je v Ugandě původní plodina. Daří se jí ve střední, východní, západní i jihovýchodní Ugandě až do výšky 1 200 metrů nad mořem. Nízká nadmořská výška má za následek, že kávové třešinky Robusty dozrávají mnohem rychleji než třešinky Arabicy. Robusta obsahuje více kofeinu než Arabica, je tím pádem vhodnější např. k přípravě nápoje ze zelené kávy.

Arabica neboli kávovník arabský byla Ugandě představena začátkem 19. století. Pěstuje se ve výše položených oblastech – na svazích Mt. Elgon ve východní části země, v podhůří Ruwenzori na západě a pod sopkou Muhabura v jihozápadním regionu (1 500 – 2 300 m n. m.). Obecně je Arabica považována za kávu vyšší kvality.

Kávovníky arabské rostou spíše v nižších polohách a jejich pěstování je náročnější, odměnou je však aromatičtější káva.

Arabica obsahuje méně kofeinu a kyseliny chlorogenové než Robusta, ale téměř dvojnásobnou koncentraci cukrů. Zvýšený obsah cukru hraje významnou roli při pražení kávy, kdy se při jeho rozkladu zvýší úroveň vnímané kyselosti.