Naše káva pochází ze svahů Mt Elgon ve východní Ugandě v blízkosti hranice s Keňou. Tato stará sopka oplývá bohatou půdou a správné podnebí spolu s ní vytváří ideální podmínky pro pěstování druhu arabica ve vysokých nadmořských výškách.
Káva v Ugandě je záležitostí malých a velmi malých pěstitelů. Velké kávové plantáže zde nenajdete. Káva se pěstuje ve větších zahradách, kde kromě ní najdete i jiné plodiny potřebné k obživě. Typickým příkladem jsou banánovníky, které poskytují kávovníkům potřebný stín. Kvalita zrn závisí na mnoha faktorech – úrodnosti půdy, orientaci svahu, zkušenostech a v neposlední řadě know-how jednotlivců.
Nyní pražíme zelenou kávu malých farmářů registrovaných pod značkou Kikobero Coffee z nadmořské výšky 1700 - 2100 metrů. Jedná se o společnost založenou Martinem Nangoli v roce 2012. Martin měl možnost se krátce po studiu vydat do Velké Británie. Jako silně věřící pravidelně navštěvoval kostel, kde se po mši podávala káva. Hned po návratu do Ugandy se se všemi našetřenými penězi pustil do rekultivace jejich rodinné kávové plantáže. Pomocí příspěvku ze státních projektů se mu podařilo vybudovat malou exportní firmu a vlastní zpracovnu (washing station). Spojil tak komunitu farmářů okolo vesnice Kikobero vysoko na Mt. Elgon, které dále školí v permakultuře, biodiverzitě a pěstování výběrové kávy.
Oblast: Kikobero village - východní svah Mt. Elgon
Pražíme na středně tmavou úroveň pro ideální vyváženost.
Zpracování: promytá/suchá
Odrůdy: SL14, SL28, Nyasaland / Canephora
Složení: pražená káva arabica 92,5% a robusta 7,5%.
Skladujte v chladu, suchu a temnu!
Praženo a baleno v Bwindi Coffee s.r.o., Střelice u Brna
Odpovědět